Anmeldelse Crossover Musik World

Afsindige Afrikanske amazoner

Les Amazones D’Afrique: ‘République D’Afrique’ (Real World)

‘For os er musik et våben’ (Mariam Koné, medlem af Les Amazones D’Afrique’)

Det Vest-afrikanske kvinde-kunstner-kollektiv Les Amazones D’Afrique er en såkaldt supergruppe bestående af mange forskellige personligheder og talenter. Bl.a. Kandia Kouyaté, Rokia Koné, Mariam Doumbia (fra duoen Amadou & Mariam), Nneka, Mariam Koné og ikke mindst Grammy vinderen Angélique Kidjo – måske erindrer du hendes hit ‘Agolo’  https://open.spotify.com/track/1ua0h7yGOrdBTIE5Rb0STc –  fra Benin der er i den vokale front på Afrobeat/trance albumåbneren ‘Dombolo’. Vær med på en lytter i Spotify: https://open.spotify.com/track/01nBe64ouFeMPuyxeS4owg

Det handler om kvinder der kæmper for deres rettigheder. Eksempelvis i den kontroversielle sang ‘I Play The Kora’ der fortæller om vold mod kvinder. Ikke bare vold i en krigssituation, men både i hjemmet og på arbejdspladsen – lyt med i Spotify: https://open.spotify.com/track/5aF2fEB5dNsF5NXI83fzjc  Man fornemmer i dén grad disse kvinders trang til at gøre oprør. De har et smittende drive i deres musikalske attitude og deres opråb, på vegne af et helt kontinent, er ikke til at tage fejl af. Teksten siger, oversat til engelsk: “Men, listen to us….insults, beatings, humiliation, torture, every day women suffer. We, women what that to stop’.

Lydlandskabet er en vibrerende sump af traditionelle afrikanske stemmer tilsat elektroniske strukturer. Musikken er pentatonisk, baseret på mol-akkorder og derfor oftest med et melankolsk udtryk. Det handler ikke kun om underholdning men om seriøse statements.

Ikke underligt er denne musikgenre – world – er blevet udgivet af en af verdensmusikkens mest opfindsomme foregangsmænd, Peter Gabriel, på hans pladeselskab Real World.

12 revolutionerende sange med en sjælden overbevisende vildskab, gnist og glød. Der er ganske enkelt en ild både i og under disse kvinder der er med til at betone projektets vigtighed. For albummet har også en velgørenhedsvinkel i sig, idet Les Amazones D’Afrique donerer til The Panzi Foundation der hjælper ofre for seksuelle voldshandlinger (læs: gruppe voldtægt) i den demokratiske republik Congo.

5 Stars (5 / 5)