Anmeldelse Crossover Folk Religiøs World

Transcendental tidsrejse

Kira Skov/Maria Faust: ‘In the Beginning’ (Stunt Records)

I januar 2016 drog en ny kunstner konstellation Kira Skov/Maria Faust på en rejse til Estlands sydlige grænseområder. Området skulle komme til at danne rammen om deres fælles projekt, In The Beginning. Et værk inspireret af den katolske kirkes dybe og mørke historie, regimets udslettelse af sporene fra det oprindelige folks fortid og en søgen efter tilgivelse.

I en gammel russisk ortodoks kirke i et udsat hjørne af Baltikum (beskrevet i en tekstlinje i sangen ‘One’ som “We’re on the verge of the world”) begyndte de en rejse tilbage i tiden. På rejsen fandt de et univers af glemte sange og begravede historier fra et forladt land.

Resultatet er 43 minutters musik bestående af 9 kompositioner. Sange om tab, savn, overgivelse, underkastelse, tro, mistet tro og tilgivelse. Musikken er hypnotisk messende fortællinger, med afsæt i ortodokse sakrale hymner. Formidabelt fortolket og transformeret til Kira Skov/Maria Fausts personlige krydsning af genre og lyd. Navnlig nummeret ‘Poetry Is Free’ klæder Kira’s karismatiske, sensuelle og støvede vokal optimalt. Et highlight der forstår at sammenflette jazz, folk og melankoli i en enestående delikat cocktail. Her beviser Kira Skov sin uforlignelige force som historiefortæller. ‘One’ bærer på pudsig vis præg af Depeche Mode fra deres mest introverte periode og Kate Bush kikker med fra kulissen i en sang som “Everything that was and could have been”.

Maria Faust, der udover at bestride alt saxofon og dirigentstok, har tryllet med arrangementerne der væver et 6-mands estisk kor sammen med en håndfuld velvalgte og velspillende musikere: Ned Ferm (tenor saxofon), Tobias Wiklund (trompet), Meelis Vind (bas klarinet), Nicolai Munch-Hansen (bas/cello) og Sebastian Rochford (trommer).

En smal men væsentlig og skelsættende udgivelse. Delvist finansieret af kunstlegater samt en omfattende crowdfunding kampagne. Derfor fortjener albummet såvel opmærksomhed som opbakning for sit kunstneriske mod og evnen til at tænke 120% ud af boksen.

3 Stars (3 / 5)