Anmeldelse Improvisation Jazz Musik

Slip kontrollen

Jesper Thorn: ‘Big Bodies Of Water’ (Vinyl:(BandCamp)/Moveable Records)

Slå ørerne ud og vær åben og parat til en oplevelsestur af de helt ekstraordinære. Her tilsidesættes alle krav om hvad der er pænt, propert og poleret korrekt. Der spilles i et usædvanligt grænseland mellem simplicitet og kompleksitet, stilhed og støj, når Jesper Thorn og holdet af medfølgende musikere åbner for godteposen af hvad der kan betegnes som elektro-akustisk, minimalistisk og impressionistisk jazz.

Artisten Jesper Thorn der står bag såvel kontrabas som cello kaster sig modigt ud fra ti-meter-vippen uden redningsbælte og vel at mærke i den dybe ende af det svært tilgængelige jazz bassin. Svært tilgængeligt, men samtidig også ubeskrivelig smukt i mange passager, hvor tingene går langsomt og musikken får tid til at folde sig ud. Hvor fri improvisation kombineret med knitrende elektronik tager form og forfører øret med lige dele luftighed og uforudsigelighed. Eksempelvis ‘Wobble’ Lyt med i Spotify: https://open.spotify.com/track/4dMTVMHfOuKtumLTueO7ae

‘Big Bodies Of Water’ er mestendels en sanselig sejlads gennem forskellige sindstilstande. Jeg vil vove at kalde det ‘luk-øjnene-og-følg-med-strømmen’ musik. Som når du læser en bog, dannes der helt naturligt billeder, dufte og steder på din indre nethinde, fremmanet af musikkens stemninger og udtryk. Det er bare om at flyde med og lade fantasien få frit løb. Hver lytteomgang er en ny og spændende rejse.

Rundt om sig har Jesper Thorn sammensat et hold af eksperimenterende, søgende og vovemodige musikere der ikke er bange for at vende vrangen ud på sig selv. Særlig den schweiziske pianist, Marc Méan, gør et gennemgribende indtryk med sit fabulerende, opfindsomme og medskabende input. I ‘Jump into/Big Bodies Of Water’ gør svenske Tobias Wiklund ligeledes en god figur med sit virtuose, virkningsfulde flügelhorn. Mads Emil Nielsen er manden der tryller med elektronikken og de minimalistiske lydkollager, hvor støj, reallyde og percussive samples blander sig med de akustiske instrumenter.

Præcis som musikken insisterer på det langsomme og sejt udviklende udtryk, skal du som lytter være godt forberedt med tålmodighed, velvilje og overskud for at kunne tage musikken til dig 100%. Slip kontrollen og se hvad der sker….

3 Stars (3 / 5)