Anmeldelse Musik Pop Rock

Kreativ kakafoni

Fastpoholmen: ‘Drömmer du’ (Free Kids Records)

Det nye dusin sange fra Fastpoholmen, deres tredje fuldlængde album, er et dragende og dejlig beskidt dusin. Lyden har gennemgået en markant forvandling og er nu baseret på gedigne grooves på en bund af samplede hverdags- dyre- og naturlyde. Innovative og særdeles spændende iscenesatte lydkollager tilsat et strejf af distortion hist og pist. Exceptionelt eksperimenterende.

Man keder sig ikke på den 42 minutter lange rejse som spilletiden spreder sig over. Ingen genre er hellig og der tages frisk og frejdigt favntag med alt fra country (‘Jyp Jyp’) til indisk Bollywood reggae (‘Ghandi’) og flirt med det filmiske i den Tarantino-værdige og Morricone-inficerede ‘Tinsoldat’. De tekstbudskaber der følger med er samfundskritiske og fokuserer meget på det medmenneskelige, miljøbevidste, næstekærlige, anti-voldelige og sociale engagement der er en integreret del af Fastpoholmens profil. Den selvbiografiske ‘Barna från skogen’, om eventyr og frihed, er en af albummets absolut fineste melodier og et mindeværdigt moment. Tænk at Hulubulu (dansk børneklassiker med Lotte) frasen kan genbruges så opfindsomt. En anden personlig favorit er den afrundende ‘Tilsammans é vi bra’ der emmer af god energi – lyt med i Spotify: https://open.spotify.com/track/4Ui53EStURYN6Bj01iKxEu

Fastpoholmens rygrad, reggaen, er rigt repræsenteret, f.eks i ‘Helt OK’ og titelnummeret ‘Drömmer du?”. Men pga det restaurerede lydbillede er der ingen tegn på tomgang. Skov reggaen lever i bedste velgående i de nye klæder og man spørger sig selv undervejs (som ‘Jeppe På Bjerget’): drømmer jeg eller er jeg vågen? Så magisk manende er musikken.

Som et skandinavisk svar på Snarky Puppy er Fastpoholmen (eksempelvis i åbningsnummeret ‘Fått nog’) et fyrigt fyrtårn af et fusionsband.

5 Stars (5 / 5)