Anmeldelse Jazz Pop Vokal jazz

Bak begejstrer bigtime

Helene Bak: ‘Oh So Quiet’ (Gateway Music) – udkommer 28. August

Oh So Quiet kunne meget vel være et mantra for Vestkystens stille pige – Helene Bak. For som en flaksende, fragil sommerfugl bevæger hun sig med sin imødekommende, favnende og behagelige stemme igennem et dusin selvkomponerede sange som et hypersensitivt medium. Den mørktonede mezzosopran leverer jazz-pop af meget høj standard i et univers der på forunderlig vis forener så forskellige musikalske poler som Bonnie Raitt (‘How Feel’), Kate Bush (‘Wonder Wheel’), Björk (‘Let It All Loose’) og Andrea Corr (‘Ayo’). Der er tjek på både det sanglige og kompositoriske. Dels via uddannelsen fra Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole, dels via erfaringerne med vokalensemblet Vocal Line. Man føler sig i sikre hænder og forstår hvorfor et formfuldendt nummer som ‘It’s Spring’ har fået flotte ord med på vejen af Hanne Boel og for et par år siden blev udvalgt til at deltage i finalen til DPA’s konkurrence: Årets Unge Jazz Komponist – arrangeret for og opført af DRs Big band.

Samtidig har Helene Bak formået at omgive sig med et A-hold af musikere på debutalbummet. I flæng nævnes Jakob Christoffersen (klaver), Perry Stenbäck (guitar), Jesper Bodilsen (bas), Morten Lund (trommer), Jens Haack (sax) på sangen ‘Stars’ der derfor dufter lidt af Moonjam og Morten Ramsbøl (bas) på slutnummeret ‘You’ll Get Me To Sleep’. Producer Bjarne Helth Hansen skal nævnes som en væsentligt faktor i forløsningen af sangenes individuelle farver, følelser og kerne.

Helene Bak har udpræget tæft for at komponere sange som på en og samme gang er kringlede, komplicerede, indbydende og iørefaldende. Tempo- og taktskifte er bl.a. med til at udstyre sangene med en dynamik som man ikke hører så ofte hos en debuterende sangerinde/sangskriver/pianist. Derudover kommer de 12 sange godt rundt på udtrykspaletten qua Helene Baks medfødte sans for stemningsskift.

46 minutter hvor lytteren bombarderes med musikalitet, intensitet og en sjælden nærhed der maner til eftertanke.

5 Stars (5 / 5)